Sorteren in Brusselse bedrijven: een visie die verder gaat dan de wettelijke verplichting!
Fost Plus, Leefmilieu Brussel en Valipac lanceren een nieuwe campagne met tien lokale ambassadeurs
Sorteren is een wettelijke verplichting voor bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar de campagne RECYCLE BXL PRO, die Fost Plus, Leefmilieu Brussel en Valipac samen lanceren, wil laten inzien dat afvalbeheer in bedrijven, winkels en horecazaken ook aanzienlijke voordelen heeft.
Met de krachtige en aanmoedigende slogan ‘Bravo dat sorteren een prioriteit voor u blijft’ wil de campagne RECYClE BXL PRO handelaars en bedrijven aanmoedigen om verder en nog beter te sorteren.
De campagne vestigt de aandacht van de Brusselse professionals op het feit dat zij:
- verplicht zijn bepaalde afvalstromen te sorteren;
- verplicht zijn hun afval goed te beheren en het bewijs daarvan te bewaren, bijvoorbeeld door een overeenkomst te sluiten met een geregistreerde afvalophaler;
- zakken of containers moeten gebruiken die door deophaler worden verstrekt (en niet de zakken die bestemd zijn voor huishoudens, zoals de witte zakken van Net Brussel), zodat bedrijven hun afval beter kunnen beheren.
Om goed te kunnen sorteren is het belangrijk dat het soort en de hoeveelheid te sorteren afval gekend is. Op die manier kunnen de juiste afvalbakken worden gekozen en strategisch worden opgesteld. Goede communicatie over de sorteerregels is ook essentieel, zowel intern als naar de klant toe.
Bedrijven, handelaars en horecazaken die investeren in afvalbeheer dragen bij aan de opwaartse spiraal van duurzaam grondstoffenbeheer: gesorteerde materialen kunnen worden gerecycleerd tot secundaire grondstoffen, die op hun beurt weer kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Met andere woorden, een logische, duurzame en voordelige keuze voor iedereen!
Tien lokale ambassadeurs met verschillende achtergronden – uit de bedrijvenwereld, de handel en de horeca – waren bereid om te getuigen over hun deelname aan de campagne en om de boodschap over te brengen.
Kenzo, chef-kok van restaurant Gramm
“Sorteren is belangrijk voor ons restaurant want zo kunnen we onze ecologische voetafdruk meten, krijgen we een beter inzicht in onze werking en kunnen we ons verpakkingsafval verminderen.”
Véronique, kaashandelaar van La Fruitière (kaasmakerij en kaasbar)
“Zelfs als ik niet verplicht zou zijn om te sorteren, zou ik het toch doen, want ik vind het belangrijk dat mijn wijk en stad proper blijven en dat het milieu en de natuurlijke hulpbronnen behouden blijven.”
Deze campagne wil de professionals de nodige ondersteuning en informatie geven, zodat ze hun afval kunnen beheren in Brussel met eerbiediging van de natuur en de wet. Ze zal worden gevoerd via affiches (in het straatbeeld, openbaar vervoer), sociale netwerken en de radio. Professionals zullen ook een didactische poster ontvangen met alle nuttige informatie over de huidige en toekomstige sorteerplicht.

Voor een gesprek met een van deze ambassadeurs voor een testimonial, gelieve contact op te nemen met Fraçoise Verschaeve.
Françoise Verschaeve
Over Leefmilieu Brussel
Leefmilieu Brussel is de overheidsdienst voor leefmilieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als overheidsdienst heeft Leefmilieu Brussel als opdracht het bestuderen, controleren, beheren en ter beschikking stellen van expertise op het gebied van lucht, natuur, water, bodem, afval en lawaai. De dienst geeft ook milieuvergunningen af en ziet toe op de naleving ervan, ondersteunt educatie-, voorlichtings- en bewustmakingsprojecten rond milieu en ontwikkelt activiteiten op het gebied van ecologisch bouwen. Leefmilieu Brussel beheert ook het gewestelijk Lucht-Klimaat-Energieplan. Al die opdrachten hebben tot doel het milieu te beschermen en de Brusselaars te ondersteunen en zo hun levenskwaliteit te verbeteren. www.leefmilieu.brussels
Over Valipac
Valipac is het Belgische kenniscentrum voor industrieel afval dat in 1997 op initiatief van het Belgische bedrijfsleven werd opgericht. Onze voornaamste rol bestaat erin een collectief antwoord te bieden op de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor bedrijfsmatige verpakkingen. Wij verzamelen en analyseren betrouwbare gegevens over het sorteren en recycleren van industrieel afval. Met die kennis identificeren wij kansen en uitdagingen in de afvalketen en ontwikkelen wij, samen met de sectorale federaties en afvalinzamelaars, gerichte en ambitieuze plannen en acties om bedrijven aan te moedigen meer en beter te sorteren. We werken ook aan innovaties om afval om te zetten in een nieuwe grondstof met meer toepassingen in Europa. Ons doel? Een volledig circulaire economie voor industriële verpakkingen creëren. www.valipac.be