Sorteerbakken in de parken – Schaarbeek waagt als eerste Brusselse gemeente de sprong!

Thuis afval sorteren is voor de meeste Brusselaars een gewoonte geworden. Maar buitenshuis vind je zelden vuilnisbakken die geschikt zijn voor het scheiden van afval. Daarom heeft de gemeente Schaarbeek beslist om de sprong te wagen en pionier te worden door een proefproject met permanente sorteereilanden op te zetten in zijn iconische Josaphatpark.

Dit project, uniek voor het Brussels Gewest, kwam tot stand dankzij een samenwerking met Leefmilieu Brussel, Net Brussel en Fost Plus. In de zomer gebeurden er al tests in verschillende parken van het Brussels Gewest, maar het is voor het eerst dat een gemeente beslist om het hele jaar door een sorteersysteem in een park te laten staan. Sinds 21 oktober werden op de tien meest bezochte plaatsen in het Josaphatpark sorteereilanden geïnstalleerd.

De vuilniszakken met te veel ‘niet-conform’ afval gaan meestal naar de verbrandingsoven. Buitenshuis sorteren is immers niet altijd van dezelfde kwaliteit als thuis sorteren. De ambitie is om jaarlijks de verbranding van 4,2 ton pmd en 3,2 ton glas te vermijden en dit afval te recycleren.

Met de installatie van de nieuwe sorteereilanden kan pmd en glas (gekleurd en wit) worden gesorteerd. De ervaring leert dat papier en karton dat in parken wordt weggegooid over het algemeen vervuild (vettig) is en dus niet kan worden gerecycleerd. Daarom werd er besloten om geen sorteerbakken te voorzien voor ‘papier’.

De onverwachte positieve effecten van afval sorteren

In andere gemeenten werd vastgesteld dat de parken waar sorteerbakken staan minder vervuild zijn. Dit interessante neveneffect zal door de gemeente aandachtig worden bestudeerd. De tien sorteereilanden zijn een aanvulling op de zeventig afvalbakken in het Josaphatpark. Als ze bij wandelaars aanslaan, is Schaarbeek van plan om geleidelijk alle vuilnisbakken van het park te vervangen door sorteereilanden. Op middellange termijn hopen we in alle gemeentelijke parken in Schaarbeek aan selectieve sortering van afval te doen.

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be