Samenwerking tussen Fost Plus en Indaver voor de chemische recyclage van yoghurtpotjes en schuimschaaltjes

Chemische recyclage en verpakkingsinnovatie maken circulaire voedselverpakkingen mogelijk

Evere, - Yoghurtpotjes en schuimschaaltjes voor vlees of vis worden vanaf midden 2024 chemisch gerecycleerd in de Antwerpse haven. Dit is een Europese primeur, want zo kan polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) uit de blauwe zak verwerkt worden tot secundaire grondstof waarmee opnieuw verpakkingen gemaakt kunnen worden – ook voor voeding. Het project komt tot stand dankzij de bouw van een nieuwe chemische recyclage-installatie in de Antwerpse haven door Indaver, ondersteund door de samenwerking met Fost Plus voor het aanleveren van PS en XPS uit het PMD. Colruyt Laagste Prijzen heeft zijn XPS-schalen waar het verse vlees in verpakt wordt reeds recycleerbaar gemaakt en wil op termijn ook naar volledig circulaire vleesschalen gaan.

Fost Plus kondigt de lange termijnsamenwerking aan met de demonstratiefabriek Plastics2Chemicals van Indaver voor het chemisch recycleren van (X)PS uit het huishoudelijk verpakkingsafval. Deze nieuwe installatie zal vanaf 2024 tot 26.000 ton materiaal verwerken aan de hand van de-polymerisatie technologie tot secundaire grondstof. Gerecycleerd styreen, het eindproduct, zal dezelfde karakteristieken hebben als nieuw materiaal, zodat er opnieuw yoghurtpotjes en vlees- en visschaaltjes van gemaakt kunnen worden – naast andere verpakkingen in (X)PS.

Erik Moerman, Director Sales and Development van Indaver: “Net als bepaalde andere kunststoffen heeft PS het potentieel om als circulair polymeer ingezet te worden. De nieuwe chemische recyclagefabriek in de Antwerpse haven in combinatie met de voorbehandelingsinstallatie die we vandaag bouwen op onze site in Willebroek maken dat we PS en XPS terug kunnen verwerken tot monomeer. Dat is uniek in Europa.”
Wim Geens, managing director van Fost Plus: “Het is altijd ons doel geweest om de plastic recyclage maximaal naar België te halen. Voor polystyreen was dat nog niet het geval omdat het om een relatief klein aandeel in de blauwe zak gaat. Zo’n 3.000 ton PS per jaar uit de vijf PMD-sorteercentra zal vanaf 2024 chemisch gerecycleerd worden. Het is een Belgisch circulair verhaal waar we terecht trots op mogen zijn.”

Potentieel voor circulaire schuimschaaltjes

Polystyreen is 1 van de 16 materiaalsoorten die de sorteercentra voor de blauwe zak uitsorteren. Zowel PS- als XPS-verpakkingen komen in die fractie terecht en worden mechanisch gerecycleerd. De recyclage van specifiek XPS-verpakkingen vormt echter een complexe uitdaging. Schuimschaaltjes voor vers vlees of verse vis behoren tot de verpakkingen waar nog het vaakst sorteertwijfels over bestaan. Toch horen ze gewoon in de blauwe zak. Maar zelfs als ze daarin terecht kwamen, gebeurde het dat ze uit de keten ontsnapten door hun kleur. Verpakkingen met zogenaamd carbon black kunnen immers niet door de infraroodcamera’s van de sorteerinstallaties herkend worden. Deze zwarte schaaltjes eindigden dan helaas in de restfractie. Colruyt Group brengt jaarlijks zo’n 880 ton aan XPS-verpakkingen op de markt. Deze zijn vanaf nu allemaal donkergrijs in plaats van zwart waardoor ze uitsorteerbaar en dus recycleerbaar zijn.

Pascal Dekelver, manager divisie vlees bij Colruyt Group: “XPS is een interessant verpakkingsmateriaal. Het heeft goede mechanische eigenschappen (sterk en stapelbaar), een uitstekend absorptievermogen en het heeft bovendien een hoog isolerend vermogen, zodat de verse vleesproducten minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Om hun recyclagegraad te verhogen, hebben we al onze zwarte schaaltjes omgeschakeld naar grijs. De volgende stap is gerecycleerd materiaal toevoegen. Zo blijven we stap voor stap verder werken aan het verduurzamen van onze verpakkingen.”

Naast polystyreen zal Plastics2Chemicals ook polyolefine recycleren, inclusief zo’n 1.000 ton folies uit de blauwe zak. Het gaat dan om bijvoorbeeld omverpakkingen van mulitpacks of zakjes zoals chipszakjes.

Het huidige voorstel van de Europese Packaging & Packaging Waste Regulation stelt dat tegen 2030 alle plastic verpakkingen 10% gerecycleerd materiaal dienen te bevatten. Een ambitieuze doelstelling, die echter nodig is om het milieu en onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Hoewel het gerecycleerd PS uit mechanische recyclage perfect ingezet kan worden om nieuwe producten of non-food verpakkingen te maken, is het niet toegelaten voor voedselveilige toepassingen. De nieuwe samenwerking opent de deur voor circulaire schaaltjes en potjes.

Cijfers

  • Plastics2Chemicals heeft een inputcapaciteit van 26.000 ton PS (polystyreen) en PO (polyolefine) en start op midden 2024, met een voorziene industriële opschaling tot 65.000 ton (vanaf 2027) tot de grootste de-polymerisatie recyclagefabriek in Europa.
  • De hoogtechnologische recyclagefabriek in de haven van Antwerpen vertegenwoordigt een investering van 100 miljoen euro en 60 nieuwe jobs. De voorbehandelingsinstallatie in Willebroek wordt gebouwd voor 30 miljoen euro en voorziet 25 nieuwe jobs.
  • Er zal op termijn jaarlijks 3.000 ton PS en 1.000 ton PO uit de blauwe zak gerecycleerd worden.
  • Colruyt Group schakelt 880 ton zwarte XPS-verpakkingen over om hun sorteer- en recycleerbaarheid te verbeteren.
  • Bijna een op vijf van de Belgen sorteert plastic (schuim)schaaltjes niet bij het PMD (18%, Fost Plus enquête 2022, N = 2.500).
  • Per ton PS: 3.500 kg CO2-besparing ten opzichte van valorisatie.

Voor interviews met een van de drie partners kunt u contact opnemen met Valerie Bruyninckx of [email protected].

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

Over Indaver

Indaver is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaam afvalbeheer en de terugwinning van materialen en energie. Met geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen draagt Indaver bij aan de transitie naar een circulaire economie. Het bedrijf biedt kwaliteitsvolle, duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor afvalbeheer aan de grootindustrie, openbare besturen en afvalinzamelbedrijven. Indaver heeft momenteel installaties en activiteiten in België, Duitsland, Ierland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Portugal. In 2022 behaalde Indaver een omzet van 755 miljoen EUR. In de Indaver Group zijn circa 2000 medewerkers actief. www.indaver.com ​ of www.indaver.com/plasticstochemicals

Inge Baertsoen

Corporate Communication Manager, Indaver

Over Colruyt Group

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met meer dan 700 eigen winkels en ongeveer 580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Bike Republic, Zeb, PointCarré, The Fashion Store en de geaffilieerde winkels Spar en PointCarré. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels en DATS 24-tankstations ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket, Panier Sympa en PointCarré. Jims baat fitnessclubs uit in België en Luxemburg. Newpharma is de Belgische online apotheek van Colruyt Group. Solucious en Culinoa leveren foodservice- en retailproducten aan professionele klanten in België (ziekenhuizen, kmo’s, horeca,…). Verder omvatten de activiteiten van Colruyt Group print en document management oplossingen (Symeta Hybrid) en, tot juni 2023, energieleveringen van DATS 24 in België (brandstoffen, aardgas en groene energie). De groep telt meer dan 33.000 medewerkers en realiseerde in 2022/23 een omzet van EUR 10,8 miljard. Etn. Fr. Colruyt NV is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Hanne Poppe

Persverantwoordelijke, Colruyt Group

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 4.800 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus jaarlijks 95% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

Neem contact op met

www.fostplus.be