Neen, een opblaaspop is geen PMD

- We kennen allemaal wel het gevoel: sta je voor je vuilnisbakken met een lege verpakking of ander afgedankt voorwerp in de hand, word je opeens overvallen door twijfel. Mag dat in de blauwe zak, hoort het bij het restafval of moeten we ermee naar het recyclagepark? In de meeste gevallen willen we wel goed sorteren, om zo ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Toch loopt het soms mis. Fost Plus maakt dan ook geen geheim van de illustere voorwerpen die ze al terugvonden in de blauwe zak: van kinderstoelen, trouwringen tot waterpistolen, ze passeerden al allemaal de revue in de sorteercentra. Toch is PMD herkennen kinderspel als je je steeds de volgende vraag stelt: is het een verpakking (van plastic, metaal of drankkarton) dan mag het de zak in.

In 2023 werd een record van 24,4 kg PMD ingezameld per inwoner via de blauwe zak. Maar uit cijfers van Fost Plus blijkt het ook al eens mis te lopen: op jaarbasis steken we gemiddeld per Belg 1 blauwe zak vol met afval dat er niet in thuishoort.

4 Eiffeltorens sorteerfouten

In de 6 PMD-sorteercentra wordt de inhoud van de blauwe zak per materiaalsoort gesorteerd voor recyclage. Maar 14,5% van al dat materiaal had daar niet mogen terechtkomen. Dat komt omgerekend op het totaal ingezamelde tonnage PMD van 2023 neer op zo’n 40.000 ton sorteerfouten, oftewel 4 keer het gewicht van de Eiffeltoren. Een gigantische berg afval die op deze manier niet meer gerecycleerd kan worden.

Vreemde vondsten in de blauwe zak, allemaal fout gesorteerd

Hoewel fout sorteren niet bepaald iets is om trots op te zijn, zorgen sommige van de vreemde voorwerpen die in de blauwe zak opduiken wel kortstondig voor enige hilariteit. Dit zijn slechts enkele van de pareltjes die de medewerkers van de PMD-sorteercentra door de jaren heen hebben opgevist:

  • Een opblaaspop die botweg wordt gedumpt.
  • Een trouwring – misschien toch best houden om de lieve vrede te bewaren?
  • Een festivalkussen – van een festivalganger die te moegefeest was om die terug mee te nemen naar huis?
  • Een waterpistool – handen omhoog, sorteermedewerkers! ​
  • Een stijltang – Neen, die dient niet om plastic flessen in de PMD-zak te pletten.
  • Kerstlichtjes die na jaren sfeer en gezelligheid blijkbaar geen tweede leven verdienen.
  • Een kinderstoel voor in de auto ​ - want aan alle mooie ritjes komt een einde?
  • Een parasolvoet – wat nu met de andere helft van de parasol?
  • Een afgedankte Barbiepop – Barbie kennende verwachtte ze misschien wel een iets glamoureuzer afscheid…

De absolute no go’s in de blauwe zak

Toch is er helemaal niets grappigs aan fout sorteren, omdat sommige voorwerpen in de PMD-zak een gevaar vormen voor de medewerkers en omwonenden. Denk daarbij aan elektronische apparaten, batterijen en toestellen met (oplaadbare) batterijen of verpakkingen van Klein Gevaarlijk Afval (verpakkingen met een veiligheidsdop). Maar ook piepschuim, speelgoed, textiel, schoenen en luiers horen absoluut niet in de PMD-zak thuis omdat ze niet in de sorteercentra verwerkt kunnen worden. Al deze zaken hebben een eigen specifiek recyclagecircuit, via het recyclagepark of inzamelpunten, maar gaan nu verloren. En dat is jammer! ​

Schreeuwende kip roept op tot actie

Omdat verkeerd sorteren een belangrijke financiële, maatschappelijke en ecologische impact heeft (klik hier voor meer informatie), wordt dit najaar een nieuwe nationale mediacampagne gelanceerd met in de hoofdrol een schreeuwende kip. Het door iedereen gekende hondenspeelgoedje wordt het gezicht van verkeerd gesorteerd afval en leent haar typerende gekakel aan informatiespots die gegarandeerd zullen blijven hangen en de trend van foutief gesorteerd afval moet ombuigen.


Adriaan Lowet

Marketing & Communication Manager, Fost Plus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be