Kaap van 650.000 Clicks bereikt: meer dan een half miljoen keer zwerfvuil vermeden

“Beloningsproject beïnvloedt hoe we omgaan met afval”

Evere, - De Click, het beloningsproject van Fost Plus tegen zwerfvuil, telt ondertussen 75.000 gebruikers die samen meer dan 650.000 keer geclickt hebben. Dat wil zeggen dat meer dan een half miljoen stuks afval of opgeraapt zwerfvuil gelogd werden in de app van de Click voor ze in de vuilnisbak terechtkwamen. Het project nam de voorbije zes maanden duidelijk de vlucht vooruit en bewijst dat positieve bekrachtiging een belangrijke rol speelt in de strijd tegen zwerfvuil. ​

Linda Vandevenne, projectmanager van de Click: “Zwerfvuil is het gevolg van een gedragsprobleem van een enkeling en we storen er ons allemaal aan. De Click wil het juiste gedrag belonen zodat het een duurzame en algemene gewoonte wordt. De exponentiële groei in het aantal gebruikers en aantal clicks bewijst dat een beloningsproject op nationale schaal wel degelijk een impact kan hebben op hoe we omgaan met afval.”

In januari 2022 telde de Click 15.000 gebruikers, goed voor 25.000 clicks. Vandaag zijn er 75.000 gebruikers, goed voor ruim 650.000 clicks. Dat komt neer op een vervijfvoudiging van het aantal gebruikers en het aantal clicks maal ruim 25 op 15 maanden. Sinds afgelopen zomer kan je niet enkel clicken en Circular UCoins verdienen in de partnersteden en -gemeentes (zie onderaan), maar overal in België. Door de samenwerkingen met nationale bedrijven en organisaties zoals KBC of Natuurpunt, bereikt de Click steeds meer mensen. De ratio tussen gebruikers en clicks stijgt dan ook verder, onder meer dankzij interessante vouchers om je gespaarde Circular UCoins in te wisselen.

Gamification om goed gedrag te belonen

Zwerfvuil is sterk gelinkt aan consumptie onderweg. Het spelaspect van de Click met challenges en win-acties helpt om ook specifieke doelgroepen te activeren omdat duurzaam gedrag fun wordt. Beloningssystemen zijn een van vijf pijlers in de algemene zwerfvuilaanpak van Fost Plus en haar partners. Bedoeling is om ook die laatste verpakkingen van consumptie buitenshuis in de recyclageketen te brengen en te vermijden dat ze eindigen als zwerfvuil. Zo beperken we de impact van verpakkingen op het milieu. Preventie en nieuwe businessmodellen met herbruikbare verpakkingen, digitale systemen complementair aan de blauwe zak om meer drankverpakkingen selectief in te zamelen en een gecoördineerde zwerfvuilaanpak op het terrein moeten daar evenzeer toe bijdragen.

De top drie van de meest populaire vouchers in de Click-app om Circular UCoins in te wisselen:

  1. Vouchers voor lokale partners zoals Shopping Namur of Doe-es-Genk-kaart
  2. Kortingsbon voor Bol.com
  3. 1m² bos via Natuurpunt

Wat is de Click?

De Click is een nieuwe aanpak, onder impuls van Fost Plus, om zwerfvuil te bestrijden. Het is een participatief project dat iedereen aan de hand van een beloningssysteem aanmoedigt om het juiste gedrag aan te nemen met als doel de openbare netheid te verbeteren.

Hoe werkt het? Je scant of fotografeert je eigen afval of opgeraapt zwerfvuil met de Click-app en gooit het in de juiste vuilnisbak. Zo verdien je Circular UCoins, virtuele punten die kunnen worden ingewisseld voor voordelen en kortingen.

De Click in cijfers:

  • 667.745 clicks (op 18.04.2023)
  • 75.179 gebruikers (op 18.04.2023)
  • 7 partnergemeentes (Anderlecht, Blankenberge, De Haan, Doornik, Genk + Middelkerke, Namen) ​
    + 2 nieuwe eind deze maand. Clicken kan in heel België, via de app “De Click”.
  • 2.978 T materiaal voorgesorteerd uit de straatvuilnisbakken van de partnergemeentes, waarvan gemiddeld 22% recycleerbaar materiaal

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be