Fost Plus sluit succesvolle erkenningsperiode af

  • Positieve evolutie voor huishoudelijk verpakkingsbeheer: meer inzamelen, meer recycleren en minder niet-recycleerbare verpakkingen op de markt
  • Plastic recyclage stijgt van 42% (2019) tot 61% (2022)
  • Ambities in de volgende erkenningsperiode focussen op preventie, hergebruik en zwerfvuilbeheer

Fost Plus blikt tevreden terug op de afgelopen erkenningsperiode. Tussen 2019 en 2023 werd per inwoner meer verpakkingsafval selectief ingezameld, steeg het recyclagepercentage voor plastic verpakkingsmateriaal verder en optimaliseerde Fost Plus de samenwerking met leden en partners voor beter verpakkingsbeheer doorheen de keten. Fost Plus zit op het goede spoor om alle doelstellingen uit de huidige erkenning te realiseren. Deze sterke basis is het fundament voor de ambities die de organisatie formuleerde in de nieuwe erkenningsaanvraag.

Fost Plus geeft als collectieve organisatie invulling aan de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid van haar leden: bedrijven die verpakte producten op de markt brengen. Hoewel verpakkingsbeheer in België een regionale bevoegdheid is, zorgt Fost Plus voor een uniforme aanpak voor huishoudelijke verpakkingen. De organisatie wordt daartoe erkend voor een periode van 5 jaar. Dat laat toe om telkens ambitieuze doelstellingen te formuleren en op te volgen. De afgelopen 5 jaar werd ingezet op de uitbouw van een lokale circulaire economie. Met de uitgebreide PMD-inzameling (de Nieuwe Blauwe Zak), nieuwe sorteer- en recyclagecentra en een doelgroep-specifieke aanpak voor meer inzameling buitenshuis is de organisatie daarin geslaagd.

Materiaal

2019

2020

2021

2022

Glas

110%

113%

115%

123%

Papier-karton

103%

101%

93%

92%

Ferro metalen

102%

104%

105%

105%

Aluminium

91%

93%

94%

94%

Plastics

42%

46%

52%

61%

Drankkartons

58%

58%

71%

70%

Recyclagepercentage aandeel verpakkingen ​
op de markt gebracht door de Fost Plus-leden

88%

89%

91%

95%


Sinds 2020 wordt het recyclagepercentage berekend via een specifieke, door Europa opgelegde methodologie met het oog op consolidatie op Europees niveau. Het recyclagepercentage wordt nu later in de keten gemeten, zodat procesverliezen of de aanwezigheid van oneigenlijke materialen (zoals verontreinigingen, vocht of productresten) van het recyclagepercentage afgetrokken worden. Dit heeft een relatief beperkte impact op de Belgische resultaten, gezien de hoge zuiverheid van de balen die de sorteercentra verlaten. In deze tabel werden ook de recyclagecijfers voor 2019 volgens dezelfde parameters herrekend, om een relevante vergelijking mogelijk te maken. De cijfers voor 2019 zijn bijgevolg niet officieel, maar slechts een schatting om de evolutie over meerdere jaren te kunnen weergeven. De cijfers voor 2023 zullen beschikbaar zijn vanaf juni 2024, na consolidatie met de ledenaangiftes. Naar schatting 90% van alle Belgische verpakkende bedrijven is lid van Fost Plus. ​

Vanuit die sterke basis kan de operationele rol (inzamelen, sorteren en recycleren) van Fost Plus evolueren naar een brede maatschappelijke rol, die grondstoffen- en materialenbeheer holistisch benadert met het oog op een duurzame samenleving.

1. De uitgebreide PMD-inzameling

Doelstelling: 65% plastic recyclage

Sinds 2019 mogen meer verpakkingen in de blauwe zak. Deze breidt dus zijn essentiële rol in de verpakkingsrecyclageketen uit. Naast plastic flessen en flacons mogen daar sindsdien bijna alle plastic verpakkingen in. Per inwoner wordt zo jaarlijks 8 kg extra ingezameld, oftewel zo’n 90.000 ton (voornamelijk) plastic verpakkingsmateriaal dat voorheen via het restafval verbrand werd. Het plastic recyclagepercentage kan hierdoor stijgen van (naar schatting, cf. supra) 42% in 2019 naar de wettelijke doelstelling van 65% in 2023. We klokten 2022 af met 61% en zijn zo goed op weg om deze doelstelling te behalen. Om die extra (plastic) materiaalsoorten te sorteren, werden 5 nieuwe hoogtechnologische sorteercentra gebouwd. Ondertussen werden ook contracten toegekend om de recyclage van die materialen naar België te halen. Dit komt in totaal neer op een investering van 1 miljard euro in de lokale circulaire economie tussen 2019 en 2024, wanneer de nieuwe fabrieken allemaal operationeel zullen zijn.

Sorteercentra

Locatie

Valtris

Couillet (Charleroi)

Val’Up

Glin (Mons)

Sitel

Engis (Liège)

Indaver

Willebroek

Prezero

Evergem


5 hoogtechnologische sorteercentra sorteren de inhoud van de PMD-zak via dezelfde specificaties in 16 materiaalsoorten.

Verpakkingstype

Partners

Locatie

Operationeel

Investering

PET fles-naar-fles recyclage

FILAO

Charleroi

December 2022

40 M euro

Gemengde polyolefines (PO) en gemengde films

ECOO

Houthalen-Helchteren

2020

10,5 M euro

PE folie

ECOO

Beringen

September 2022

47 M euro

PET schaaltjes en flessen

MOPET België

Neufchâteau

2024

30 M euro

PP en HDPE verpakkingen

Morssinkhof Plastics België

Lommel

2024

30 M euro

PS en PO verpakkingen

Plastics2Chemicals

Antwerpen

2024

130 M euro


Door de nieuwe recyclagecontracten werd in 2022 al 81% van alle huishoudelijke verpakkingen en 18,5% van de plastic verpakkingsmaterialen op Belgisch grondgebied gerecycleerd. Dit cijfer zal, vooral voor plastics, verder stijgen naarmate de nieuwe fabrieken allemaal operationeel worden.

2. Sorteren overal waar verpakkingen weggegooid worden

Doelstelling: 26.000 ton PMD buitenshuis inzamelen

Burgers consumeren steeds meer buitenshuis en onderweg. In haar beleid heeft Fost Plus de afgelopen periode gefocust op enerzijds verpakkingsbeheer op het werk en anderzijds specifieke doelplaatsen.

  1. Ondanks de sorteerplicht, zit bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven er nog PMD in het restafval. Via een welkomstpremie in een samenwerking tussen Fost Plus, Valipac en de private afvaloperatoren worden bedrijven gestimuleerd om PMD apart in te zamelen. Tussen 2019 en 2022 kwamen al 6.700 bedrijven in aanmerking voor zo’n welkomstpremie. Gerichte communicatie-acties halen de sorteerkwaliteit verder omhoog.
  2. In de aanpak voor doelplaatsen zoekt Fost Plus steeds meer naar schaalvoordeel door de slimme combinatie van informatie, communicatie en infrastructuur. Zo’n sectoraanpak laat toe om gericht problemen aan te pakken samen met de betrokken instanties, wat de kans op succes vergroot. Zo werkte al Fost Plus aan aangepaste sorteerregels voor ziekenhuizen en zorginstellingen, aan een plan voor recreatieparken en naar manieren om samen met de evenementensector de verplichtingen rond hergebruik te combineren met de realiteit op het terrein.

Met succes: de doelstelling was om tussen het aandeel buitenshuis ingezameld PMD op te trekken van 14.000 ton in 2018 tot 26.000 ton in 2023. Eind 2022 stond de teller op reeds 24.000 ton. Dankzij de aangehouden inspanningen is de einddoelstelling binnen handbereik. ​ ​

3. Beter recycleerbare verpakkingen

Doelstelling: 100% recycleerbare verpakkingen

Verpakkingen zijn alleen maar duurzaam wanneer ze van in hun ontwerp zo bedacht zijn. De verpakkende bedrijven hebben zich geëngageerd om tegen 2025 alle niet-recycleerbare verpakkingen uit hun assortiment te weren. Tussen 2019 en 2022 verdween zo’n 2.500 ton aan niet-recycleerbare verpakkingen uit de winkelrekken. Er zitten bovendien nog heel wat verpakkingswijzigingen in de pijplijn die over de komende maanden en jaren zichtbaar zullen worden. ​

Fost Plus werkt enerzijds samen met de sector aan operationele oplossingen, om bepaalde verpakkingen te integreren in de bestaande systemen. Zo werden in 2023 zowel ​ opake PET-flessen als klein aluminium (waaronder drankencapsules) in de stroom geïntegreerd. Door aanpassingen in de sorteercentra worden ze nu allebei als aparte materiaalsoort gesorteerd. Er werden daarnaast contracten afgesloten met gespecialiseerde partners voor de recyclage van deze verpakkingen. Het gaat in totaal om zo’n 3.000 ton per jaar.

Anderzijds biedt Fost Plus advies en ondersteuning om moeilijk of niet-recycleerbare verpakkingen structureel aan te passen opdat ze beter recycleerbaar worden. Zo schakelde de iconische Pringles-koker dit jaar om, weerde Lidl zwarte vleesschaaltjes uit het assortiment en koos JDE Peet’s voor een monomateriaal – en dus recycleerbare - omverpakking voor de Senseo-pads.

Deze bemoedigende resultaten doen niets af aan de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan. Bedrijven zullen in de toekomst een nog beslissendere rol spelen in de verduurzaming van de waardeketen. De impact van hun verpakkingen op het leefmilieu moet verkleinen. Bedrijven moeten daarvoor hun verpakkingssystemen verder verduurzamen en inzetten op herbruikbare verpakkingen of businessmodellen zonder verpakking. Recyclage alleen volstaat niet langer. Maar die shift mag geen doel op zich zijn. Fost Plus staat voor een integrale benadering van het product met zijn verpakking om tot de meest duurzame oplossing te komen. Voedselverspilling door een slecht aangepaste verpakking heeft bijvoorbeeld een grotere ecologische voetafdruk dan een eenmalige verpakking die gerecycleerd wordt.

De nieuwe erkenningsaanvraag vertaalt die ambities in acties.

  1. Fost Plus wil de basisscenario’s versterken, via onder meer de verdere uitbouw van blauwe zak, maar ook door bijvoorbeeld alternatieve inzamelscenario’s uit te testen voor specifieke contexten (zoals ondergrondse inzameling bij hoogbouw). Een verdere diversifiëring van het Groene Punt moet het gebruik van gerecycleerd materiaal in verpakkingen stimuleren.
  2. Fost Plus wil een sleutelrol spelen in de transitie naar meer herbruikbare verpakkingen.
  3. Fost Plus wil de facilitator zijn van een effectieve zwerfvuilaanpak op het terrein, in lijn met de uitbreiding van de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid van de verpakkende bedrijven en in nauwe samenwerking met lokale besturen en intercommunales.
  4. Fost Plus wil investeren in innovatie met een slim statiegeldsysteem dat het zo makkelijk mogelijk maakt voor de burger om meer drankverpakkingen in te zamelen en hun aandeel in het zwerfvuil te doen dalen.
  5. Fost Plus wil duurzame gedragsverandering realiseren wanneer het gaat over hoe burgers met afval en verpakkingen omgaan.

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be