Fost Plus deelt gouden sorteertips voor essentiële zomeritems

Evere, - Nu het zomerseizoen van start is gegaan en België zich opmaakt voor een reeks festivals en buitenactiviteiten, is het tijd om onze barbecues af te stoffen, een frisse duik te nemen in een buitenzwembad en te genieten van de zon. Laten we daarbij echter niet vergeten om ons huishoudelijke verpakkingen goed te blijven sorteren, opdat ze gerecycleerd kunnen worden. Fost Plus helpt mensen om volop van de zomer te genieten met respect voor het milieu. Hieronder volgen alvast enkele goede gewoonten die helpen om ook in de zomer correct te blijven sorteren.

Vijf zomerverpakkingen die bij het PMD horen

Zowel op een festival als op een barbecue thuis is het belangrijk om lege verpakkingen correct te sorteren. Deze vijf typische zomerverpakkingen horen thuis in de PMD-vuilbak:

  1. Plastic zakjes van de sla voor bij de barbecue
  2. Het draadkorfje (ijzerdraad rond de kurk) van flessen schuimwijn
  3. Lege tubes zonnecrème
  4. Drankkartons van sapjes (bv. voor kinderen)
  5. De plastic potjes van de aperitiefhapjes (olijven, kaasblokjes, humus enz.)

Vijf zaken die niet thuishoren bij het PMD

Niet al het afval hoort in de blauwe zak. Sommige producten, ook al zijn het verpakkingen, horen niet thuis in de blauwe zak omdat ze op een andere manier gerecycleerd worden. Fost Plus heeft liever geen explosieve verrassingen in de sorteercentra, breng de vijf volgende gebruikte producten dus apart naar het recyclagepark:

  1. Lege gasflessen
  2. Lege verpakkingen van brandstof
  3. Gebruikte accu's
  4. Gebruikte batterijen
  5. (Lege) elektronische wegwerpsigaretten

Hetzelfde geldt voor afval uit de gezondheidszorg: injectienaalden, infusen en lege omhulsels van insulinedosissen voor diabetici zijn vereisen een speciale behandeling en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor diegene die de blauwe zak komt ophalen. Breng ze daarom naar het recyclagepark, waar je ze in een specifieke container kan stoppen.

De vijf sorteertwijfels van de zomer

Hopelijk ben je klaar voor een zomer vol plezier, maar vergeet niet dat sommige essentials voor je zomerse avonturen niet goed samengaan met de blauwe zak. Als je twijfelt, onthoud dan dat enkel en alleen lege verpakkingen bij het PMD mogen. Toch nog niet zeker? Hieronder volgen alvast vijf voorbeelden van zaken die absoluut niet in het PMD thuishoren, maar er soms wel in verdwijnen:

  1. Kapotte kampeertenten
  2. Lekke opblaasbare kinderzwembadjes en jacuzzi's
  3. Zwembandjes waar de kinderen uitgegroeid zijn
  4. Een kapotte zonnebril
  5. Alle textiel

Gek, toch, een kampeertent of gasfles bij het PMD sorteren? Jammer genoeg vond Fost Plus deze zaken recent wel nog terug in de ingezamelde blauwe zakken. Laten we er dus voor zorgen dat plezier, zon en duurzaamheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke zomer waarin we het milieu respecteren. Vele beetjes samen kunnen een groot verschil maken. Ook in de zomer is het dus essentieel om te blijven sorteren volgens de regels van de kunst en anderen aan te sporen dat ook te doen.

Voor meer informatie over de sorteerinstructies kan je terecht op de website https://www.betersorteren.be/nl of raadpleeg de ‘Recycle!’-app.


Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.  

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus jaarlijks meer dan 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om consumentengedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen. 

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be