Fost Plus, de OVAM en GoodPlanet Belgium vieren 20 jaar Leren Afval Beheren in de Vrije Basisschool Bleydenberg in Leuven

20.000 workshops voor 420.000 lagere schoolkinderen op 20 jaar tijd

Leuven, - Vandaag vierden Fost Plus en de OVAM een bijzondere mijlpaal: de 20e verjaardag van LABO (Leren Afval Beheren op School). LABO maakt kinderen sinds 2004 bewust van duurzaam afvalbeheer en bereikte met de workshops inmiddels 420.000 leerlingen in Vlaanderen. Dat werd vandaag gevierd in de Vrije Basisschool Bleydenberg in Leuven; een van de vele scholen die de LABO-workshop in hun curriculum hebben geïntegreerd.

Volwassenen van morgen bewust leren omgaan met afval

LABO is een interactieve workshop op maat van kinderen die gegeven wordt door de duurzaamheidscoaches van GoodPlanet aan leerlingen van de 2e en 3e graad in het lager onderwijs. De workshop laat leerlingen op een speelse manier kennismaken met duurzaam afvalbeheer. De rode draad is het verhaal van ‘De Bende van de PAD’s’ (Plots Afgedankte Dingen), waarin kinderen leren over de impact afval en zwerfvuil. De leerlingen nemen onder andere deel aan een sorteerspel waarin ze verschillende soorten afval leren herkennen en correct leren sorteren, waarna ze op zoek gaan naar betere, meer circulaire oplossingen voor afval. Daarnaast ontdekken ze hoe sorteer- en recyclagecentra werken en wat er gebeurt met gerecycleerde materialen. ​

Door middel van opdrachten en groepsactiviteiten leren de leerlingen de basisprincipes van de circulaire economie kennen: recycleren, hergebruiken, herstellen, verminderen en omdenken. LABO wil kinderen voorbereiden om, als de volwassenen van morgen, bewust en verantwoord om te gaan met afval. Dit is van nog groter belang nu uit recente cijfers blijkt dat het aantal sorteerfouten in het PMD met 2,5% is gestegen ten opzichte van begin 2023. ​

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “Leren hoe je kunt bijdragen aan een circulaire economie is een essentiële les voor de toekomst, vooral voor jonge sorteerders. Door hen al vroeg bewust te maken van correct afvalbeheer, helpen we de materiaalketen te sluiten en bouwen we mee aan een duurzamere toekomst.”
Jan Verheyen, woordvoerder OVAM: “Jaar na jaar wordt er in Vlaanderen minder huishoudelijk afval en minder restafval geproduceerd. Een belangrijke, zelfs onmisbare schakel om die trend de volgende jaren te kunnen verderzetten, is educatie. En dat van op jonge leeftijd! Want of het nu gaat om zwerfvuil vermijden, correct sorteren of hoe simpelweg minder afval veroorzaken, geen van deze ‘goede gewoontes’ kunnen we helaas als vanzelfsprekend beschouwen. De LABO-workshops helpen daar heel erg mee door kinderen al van jongs af aan en spelenderwijs bewust met afval te leren omgaan.”

20 jaar LABO, 20.000 workshops

Sinds de lancering in 2004 zijn er meer dan 20.000 LABO-workshops georganiseerd voor 420.000 leerlingen in Vlaanderen. Dit komt neer op ongeveer 1.000 klassen per jaar die via het initiatief duurzaam leren omgaan met afval. LABO is zo uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma in vele scholen. De Vrije Basisschool Bleydenberg, waar het jubileum vandaag werd gevierd, is al jarenlang een vaste aanvrager van deze workshop.

Katrien Maene, Directeur van VBS Bleydenberg: “Afvalbeleid is een thema dat kadert in de milieubewuste waarden van onze school. Wij zien dit heel breed: van een groene speelplaats tot het gebruik van brooddozen en drinkbussen. Jong geleerd is oud gedaan en LABO maakt daar zeker deel van uit.”

De LABO-workshops worden met een jaarlijkse investering van 350.000 euro volledig gefinancierd door Fost ​ Plus en de OVAM, waardoor ze gratis worden aangeboden aan scholen in Vlaanderen.

Jo Van Cauwenberge, Directeur van GoodPlanet: “Leren Afval Beheren is een essentiële skill voor de toekomst. De LABO-workshop brengt kennis bij om beter te sorteren. Kinderen begrijpen nu waarom recycleren belangrijk is. Maar we kijken verder en leren hen reflecteren over hoe we grondstoffen en de materialen zo lang mogelijk kunnen laten meegaan. LABO is 20 jaar, maar biedt circulaire know-how die een leven lang meegaat.”

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

Jan Verheyen

Woordvoerder, de OVAM

Over de OVAM

De OVAM beschermt mens en milieu tegen de schadelij­ke gevolgen van de productie, het gebruik en het beheer van afvalstoffen en materialen. We zetten aan tot een duurzaam gebruik van materialen en energie en voor­komen dat hulpbronnen uitgeput raken. We verzekeren en herstellen de kwaliteit van de bodem zodat in de toekomst zoveel mogelijk functies en types landgebruik mogelijk blijven.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be