De Click in Aalst: strijd tegen zwerfvuil is ook de taak van inwoners

Fost Plus werkt samen met de stad Aalst voor een schonere en groenere gemeenschap

Aalst, - De stad Aalst bundelt zijn krachten met de Click en lanceert een krachtige campagne tegen zwerfvuil. In 2022 werd er 20% meer zwerfvuil opgeruimd in de stad, een alarmerend cijfer. Het was dan ook nodig om actie te ondernemen. Daarom heeft de stad samen met Fost Plus de Click ingevoerd, een innovatief beloningsproject om positief gedrag aan te moedigen en een duurzame verandering teweeg te brengen in de manier waarop we met afval omgaan.

‘Wees geen pretbederver’

Vorige maand sloegen 24 verenigingen, bedrijven en groepen vrijwilligers de handen in elkaar om de straten van Aalst op te ruimen. Daarnaast hebben 800 leerlingen van 12 lagere scholen actief deelgenomen aan de campagne van de intercommunale ILvA tegen zwerfvuil. Gewapend met vuilniszakken trokken ze de straat op om hun wijk schoon te maken.

Om die inspanningen te belonen en burgerlijk gedrag aan te moedigen stelt de stad Aalst de campagne ‘Wees geen pretbederver’ voor. Die is gericht op iedereen die zijn afval op straat gooit en maant aan om de omgeving van je buren, vrienden en medeburgers niet te verpesten. Om het initiatief nog meer kracht bij te zetten, introduceert Aalst ook de Click, een slimme tool die inwoners aanspoort afval op te rapen.

De Click in Aalst

De Click beloont gebruikers die op een verantwoorde manier afval weggooien. Ze moeten daarvoor de barcode van het afval scannen of er een foto van nemen en het vervolgens in de juiste vuilnisbak gooien. Zo verzamelen ze digitale punten, de zogenaamde Circular UCoins. Die kunnen ingewisseld worden tegen bonnen bij lokale handelaars, maar ook bij nationale partners zoals Natuurpunt, Bol.com, Kinepolis, AS Adventure en Decathlon.

De Click moedigt positieve acties aan, maar doet meer dan dat. Het sluit perfect aan bij de algemene aanpak van de stad in de strijd tegen zwerfvuil. Met dat beloningsmechanisme hoopt Aalst dat het gedrag van zijn inwoners blijvend verandert, als aanvulling op de doeltreffende handhaving. De stad weet dat zwerfvuil vooral een gedragsprobleem is. Daarom wil het verschillende doelgroepen betrekken met innovatieve benaderingen.

De Click kende heel wat succes sinds de lancering: er zijn meer dan 80.000 actieve gebruikers die al 906.295 keer geclickt hebben (05/06/2023). Al die clicks zijn stukken afval die in de juiste vuilnisbak werden gegooid. De omgeving is daardoor heel wat schoner geworden.

Het project zal een jaar lang nauw opgevolgd worden om te kijken of het gedrag van de Aalstenaars veranderd is. De stad Aalst wil dat burgers verantwoord handelen en een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Daarvoor moedigen ze het gebruik van de app aan, nodigen ze lokale handelaars uit om vouchers beschikbaar te maken in de app, voeren ze de Click in bij evenementen in de stad en maken ze de sorteerinfrastructuur zichtbaarder.

Wat is de Click?

De Click werd gelanceerd door Fost Plus en is een nieuwe manier om zwerfvuil te bestrijden. Het is een participatief project dat iedereen aanzet tot goed gedrag via een beloningssysteem, om zo voor schonere openbare ruimtes te zorgen.

Hoe werkt het? Gebruikers scannen of maken een foto via de app van hun eigen afval of een stuk zwerfvuil dat ze hebben opgeraapt. Dat gooien ze nadien in de juiste vuilnisbak. Daarmee verzamelen ze Circular UCoins, virtuele punten die ze kunnen inwisselen tegen voordelen of kortingen.

De Click in cijfers:

  • 906.295 clicks (05/06/2023)
  • 80.182 gebruikers (05/06/2023)
  • 8 deelnemende steden of gemeenten (Aalst, Blankenberge, De Haan, Doornik, Genk, Middelkerke, Namen, Torhout)
  • Clicken is overal in België mogelijk, via de Click-app
  • Voorsortering van 2.978 ton afval van openbare vuilnisbakken van deelnemende steden of gemeenten, waarvan gemiddeld 22% recycleerbaar materiaal is

Valerie Bruyninckx

Corporate Communication & PR Manager, Fost Plus

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 4.800 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus jaarlijks 95% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

Neem contact op met

www.fostplus.be