Dankzij Fost Plus & Morssinkhof Rymoplast worden binnenkort ook botervlootjes en shampooflessen gerecycleerd in België

Binnenkort start in Lommel de bouw van het vijfde nieuwe recyclagecentrum voor plastic

Lommel, - Fost Plus kondigt de bouw aan van een nieuwe recyclagefabriek voor plastic verpakkingen uit de blauwe zak. De organisatie die instaat voor de recyclageketen van huishoudelijke verpakkingen in België sloot daarvoor een contract af met Morssinkhof Plastics België, onderdeel van de Morssinkhof Rymoplast Groep, een familiebedrijf gespecialiseerd in kunststofrecyclage. Het gaat om de vijfde nieuwe recyclagefabriek voor plastic verpakkingsmaterialen in België. De fabriek, die gebouwd wordt in Lommel, zal operationeel zijn in oktober 2024 en verpakkingen van polypropyleen (zoals botervlootjes en bakjes van kant-en-klare maaltijden) en polyethyleen (zoals flessen en flacons voor shampoo en melk) recycleren tot grondstof om nieuwe verpakkingen mee te maken. ​

Verpakkingen spelen een rol in de bewaring en bescherming van verbruiksgoederen en voeding. Tegelijk is het belangrijk dat ze gerecycleerd worden opdat de materialen een tweede leven krijgen. De nieuwe fabriek in Lommel zal jaarlijks zo’n 40.000 ton plastic verpakkingen recycleren tot regranulaat of gerecycleerde kunststofkorrels. Fost Plus zal 24.000 ton aanleveren uit het PMD van de Belgische gezinnen.

“Wij zijn bijzonder verheugd met deze nieuwe fabriek,” zegt Wim Geens, managing director van Fost Plus. “Dankzij de goede reflexen en inspanningen van onze landgenoten, die ervoor zorgen dat alle verpakkingen in de blauwe zak terechtkomen, staan we vandaag in de Europese top qua recyclage. Het is altijd onze bedoeling geweest om die recyclage zo dicht mogelijk bij huis te houden. Deze nieuwe fabriek is de laatste stap in de creatie van een lokale circulaire economie, die van België een recyclagehub in het hart van Europa maakt."
Wim Geens, managing director van Fost Plus
Wim Geens, managing director van Fost Plus

100% terug naar verpakkingen

In het nieuwe recyclagecentrum zullen verpakkingen in PP (zoals schaaltjes kant-en-klare maaltijden, yoghurtbekers en botervlootjes) en HDPE (zoals flessen en flacons van melk, shampoo, wasmiddel of douchegel) verwerkt worden. Morssinkhof engageert zich om gerecycleerd materiaal van een dergelijk hoge kwaliteit aan te leveren dat het integraal opnieuw gebruikt kan worden om nieuwe verpakkingen mee te maken. En dit zoveel mogelijk voor de Belgische markt.

Eric Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Plastics bevestigt: “Als pionier in plasticrecyclage en belangrijke speler in de kunststofverwerking zijn we verheugd deze nieuwe fabriek te kunnen bouwen. Door de inzet van de nieuwste recyclagetechnologieën zullen we een grote bijdrage leveren om de kringloop van HDPE- en PP-verpakkingen op de Belgische markt te sluiten. ​ Wij zijn er dan ook trots op dat wij onze activiteiten in België, waar we al sinds 1990 actief zijn, op die manier kunnen uitbreiden.”
Eric Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Plastics
Eric Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Plastics

Investeren in een duurzame lokale circulaire economie

De nieuwe fabriek, goed voor een investering van 30 miljoen euro, wordt gebouwd op het bedrijventerrein Kristalpark III in Lommel, een site beheerd en ontwikkeld door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel. Die ligging biedt een strategische meerwaarde, dankzij de ontsluiting van de provincie in het algemeen en van het bedrijventerrein in het bijzonder via auto-, spoor- en waterwegen. Er zullen ook synergiën zijn met de andere site van Morssinkhof Rymoplast die zorgen voor een efficiënte operatie en voorspoedige opstart van de nieuwe fabriek. De aanwezigheid in Lommel van het grootste zonnepark van de Benelux met maar liefst 300.000 zonnepanelen is een inspiratie voor een duurzame operatie.

Dankzij de komst van het nieuwe recyclagecentrum zullen er op termijn 65 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden. De fabriek zal een totale oppervlakte beslaan van 4,1 hectare en operationeel zijn in oktober 2024.

“Stad Lommel is samen met LRM bijzonder opgetogen dat Morssinkhof Rymoplast een modern recyclagebedrijf gaat bouwen op Kristalpark III. Ons bedrijventerrein is ondertussen een echte bakermat voor circulaire economie. De stimulans die we hiervoor met onze partners voeren, werpt duidelijk vruchten af. Dit is niet alleen een prachtig initiatief voor de tewerkstelling in onze regio, maar ook voor een -gelukkig- alsmaar meer klimaatbewuste maatschappij. Dat Fost Plus voor de bouw van haar vijfde recyclagecentrum in zee gaat met een op en top Lommels bedrijf maakt de cirkel helemaal rond," aldus burgemeester Bob Nijs.

Dit recyclagecontract is het laatste van vijf hoogtechnologische recyclagecentra verspreid over België. Drie van de vijf zijn inmiddels operationeel.

Terwijl in 2020 slechts 9% van het plastic verpakkingsmateriaal in België gerecycleerd werd en de rest ervan naar onze buurlanden ging, zal dankzij de vijf nieuwe recyclagecentra vanaf 2025 meer dan 75% van het plastic verpakkingsmateriaal in eigen land gerecycleerd worden.

Met de introductie van de Nieuwe Blauwe Zak, de bouw van de vijf nieuwe sorteercentra om de extra verpakkingsmaterialen uit de sorteren en de vijf nieuwe recyclagecentra, is meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in de lokale circulaire economie in België, goed voor 550 rechtstreekse en dubbel zoveel onrechtstreekse nieuwe jobs.

Factsheet recyclagecentrum Lommel.pdf

PDF - 597 Kb

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be