80% van de Belgen weet dat ze hun koffiecapsules in de blauwe zak moeten sorteren

Brussel, - Op 1 januari 2023 lanceerde Fost Plus, in samenwerking met Nespresso, Nestlé, JDE Peet’s1, en later ook met Delhaize, een nieuwe sorteer– en recyclageoplossing voor ​ koffiecapsules, via de blauwe PMD-zak. Het doel is om het sorteren te vergemakkelijken voor consumenten van koffiecapsules, die de blauwe PMD-zak sowieso al dagelijks gebruiken. Een jaar na de invoering wordt bijna 4 van de tien koffiecapsules op de markt ingezameld. 80% van de capsulekoffie liefhebbers heeft de nieuwe sorteeroplossing begrepen en past deze ook toe, al is er nog ruimte voor verbetering. Ondertussen sloot Delhaize zich als eerste supermarktketen bij het initiatief aan.

Een nieuwe gewoonte voor een meerderheid van de Belgen

Belgen zijn zeer goed op de hoogte! Dat blijkt uit de resultaten van een enquête2 bij gebruikers van koffiecapsules. Bijna 80% van de ondervraagden geeft aan te weten dat ze hun capsules in de blauwe PMD-zak mogen sorteren. Bovendien vinden 7 op de 10 respondenten het ook nog eens een gemakkelijke gewoonte om te integreren in hun dagelijks leven. Voor de partners gaat het project dus de goede richting uit.

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “We zijn bijzonder blij om te zien dat de Belgen dit initiatief appreciëren. Het vergemakkelijkt hun leven en maakt op die manier deel uit van onze ambitie om het sorteren voor de burger steeds eenvoudiger te maken.”

Sector vastberaden om bewustzijn van consument te vergroten

Nauwelijks een jaar na de lancering van deze nieuwe sorteeroplossing voor koffiecapsules, zijn dit sterke resultaten. Toch zijn de partners zich ervan bewust dat ze blijvende inspanningen moeten leveren om het bewustzijn van de consument te vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40% van de ondervraagde Belgen hun koffiecapsules nog steeds niet systematisch sorteert in de blauwe PMD-zak. De belangrijkste redenen die deze respondenten hiervoor geven, zijn een slechte kennis van de sorteerregels, een gebrek aan interesse in afvalsortering en het simpelweg vergeten te sorteren. Voor de projectpartners is dit het startschot om deze sorteeroplossing verder te optimaliseren. Ze zijn ervan overtuigd dat ze nog meer consumenten kunnen stimuleren hun afval te sorteren.

Duurzaamheid voorop

67% van de respondenten zeggen zich ervan bewust te zijn dat de ingezamelde capsules worden gerecycleerd. Desondanks geeft de helft van de respondenten aan meer informatie te willen over dit proces. Dit toont aan dat mensen steeds meer en meer bewust bezig zijn met duurzaamheid.

Dit geldt ook voor de bedrijfswereld. Delhaize heeft zich als eerste speler in de retailsector aangesloten bij het initiatief. De retailer neemt voortaan de verantwoordelijkheid voor het inzamelen en recycleren van haar eigen capsules. De huidige partners die de recyclage van alle capsules financieren, hopen op hetzelfde elan verder te kunnen gaan. Daarom roepen ze andere spelers in de markt van koffiecapsules op om zich ook bij hen aan te sluiten. ​

Tot op heden worden bijna 4 van de 10 in België verkochte koffiecapsules ingezameld via de blauwe PMD-zak. Dankzij de inzet van de partners zijn sorteercentra uitgerust met nieuwe technologieën om aluminium en plastic drankcapsules afzonderlijk te kunnen sorteren. Daarnaast zijn er contracten gesloten met gespecialiseerde recyclagebedrijven. Aluminium capsules worden ​ via partners in Nederland en Duitsland gerecycleerd tot nieuwe aluminium producten, zoals auto- en fietsonderdelen. Het gaat om een nieuwe stroom, die ook kleine aluminium verpakkingen zoals dopjes bevat. Plastic capsules worden verwerkt in België en de buurlanden.

De verschillende partners vertellen het volgende over hun samenwerking op dit project:

Sonja Wegscheider, General Manager van Jacobs Douwe Egberts België en Luxemburg, Oliver Perquy, CEO van Nespresso België en Luxemburg, Michel Mersch, CEO van Nestlé België en Luxemburg en Raphaël Gentile, Vice President Dry & Sourcing bij Delhaize: “Dit nieuwe initiatief is echt een stap in de goede richting en we zijn trots dat de implementatie ervan zo goed is verlopen. We zijn ervan overtuigd dat de Belgen bereid zijn om ons te volgen in deze transitie en we kijken ernaar uit om samen deze ingeslagen weg verder te zetten.”

1 Nestlé voor de merken Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins en Nescafé Dolce Gusto en JDE Peet’s voor de merken L’Or en Douwe Egberts.

2 De studie werd op verzoek van de partners in februari 2024 uitgevoerd door Dedicated bij een representatieve steekproef van 1.513 Belgen.

Infografie - Recyclage van koffiecapsules.pdf

PDF - 89 Kb

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over Nestlé

Nestlé Belgilux, dat sinds 1925 in België gevestigd is, biedt de consument meer dan 60 voedings- en drankmerken (NAN, Nescafé, Nesquik, Nespresso, Garden Gourmet, Purina, Lion, San Pellegrino, enz.), waaronder twee lokale watermerken die in de provincie Luxemburg worden gebotteld (Valvert en Nestlé Pure Life). Meer dan 700 medewerkers zetten zich dagelijks in en geloven in de kracht van goede voeding om de levenskwaliteit van iedereen vandaag en voor de toekomstige generaties te verbeteren, wat de bestaansreden van het bedrijf is en de drijvende kracht achter zijn activiteiten. Nestlé is actief betrokken bij de strijd tegen de opwarming van de aarde en heeft een ambitieus plan om tegen 2050 nul netto CO2-uitstoot te bereiken, onder meer via regeneratieve landbouw. Nestlé Belgilux maakt deel uit van Nestlé S.A., 's werelds grootste voedings- en drankbedrijf met 270.000 werknemers in 188 landen.

Over JDE Peet's

JDE Peet's is 's werelds grootste pure-play koffie- en theebedrijf, met ongeveer 4.100 kopjes koffie of thee per seconde. JDE Peet's ontketent de mogelijkheden van koffie en thee in meer dan 100 markten, met een portfolio van meer dan 50 merken waaronder L'OR, Peet's, Jacobs, Senseo, Tassimo, Douwe Egberts, OldTown, Super, Pickwick en Moccona. In 2023 genereerde JDE Peet's een totale omzet van EUR 8,2 miljard en had JDE Peet's wereldwijd meer dan 21.000 medewerkers.

Lees meer over onze reis naar koffie en thee voor elk kopje op www.jdepeets.com

Over Nespresso

Nestlé Nespresso SA is de pionier en referentie op de markt van premium geportioneerde koffie. In het kader van zijn AAA-programma voor Duurzame Kwaliteit™ werkt het bedrijf in 18 landen samen met meer dan 150.000 koffieboeren die duurzame landbouwtechnieken gebruiken op hun boerderijen en in hun ecosystemen. In 2003 ging het bedrijf een samenwerking aan met de NGO Rainforest Alliance. Dit programma verbetert de opbrengst en de kwaliteit van de oogst en garandeert een duurzaam aanbod van kwaliteitsvolle koffie. Bovendien verbetert het de levensomstandigheden van de boeren en hun gemeenschappen.

Met het B Corp™-certificaat dat Nespresso in 2022 behaalde, kon het aansluiten bij een internationale beweging van 7.900 purpose-led bedrijven die voldoen aan de hoge B Corp-normen op het gebied van transparantie en sociale en ecologische verantwoordelijkheid.

Nespresso is gevestigd in Vevey, Zwitserland. Het is actief in 93 landen en telt meer dan 14.000 medewerkers. In 2023 exploiteerde het een wereldwijd retailnetwerk van 791 boetieks. Meer informatie is beschikbaar op de bedrijfswebsite van Nespresso: www.nestle-nespresso.com.

Over Delhaize

Delhaize De Leeuw ​ ​

In Januari 2024 telt Delhaize De Leeuw niet minder dan 810 winkels in België en Luxemburg. Het winkelnetwerk bestaat uit volgende formules: supermarkten Delhaize, AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop& Go. Via delhaize.be kunnen klanten online winkelen en hun producten afhalen bij de ophaalpunten of thuis laten bezorgen. Delhaize klanten kunnen rekenen op een uitgebreid assortiment van meer dan 20.000 kwaliteitsproducten. Delhaize heeft een marktaandeel van 22,46% en telt meer dan 32.000 medewerkers. ​ *Source: Nielsen ​

Ahold Delhaize ​

Delhaize maakt deel uit van de internationale retailgroep Ahold Delhaize die actief is in 9 landen (16 merken) met ongeveer 402.000 werknemers. Het netwerk van Ahold Delhaize telt bijna 7716 winkels, waar wekelijks bijna 63 miljoen klanten hun boodschappen doen. ​ 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fost Plus

Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5.000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.

Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om gedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.

www.fostplus.be 

Neem contact op met

www.fostplus.be